Hoe koop je een woning?

Je wilt een woning kopen. Wat moet je dan doen? Regelmatig wordt deze vraag mij gesteld. Of je nu je eerste huis gaat kopen of dat het alweer een tijdje geleden is dat je je eigen huis gekocht hebt. Het is dan goed om het geheugen weer even op te frissen. Er is inmiddels alweer veel veranderd op de markt. Dat heb ik de afgelopen 30 jaar wel gezien!

 

1. Zorg dat je op de hoogte bent van je financiële mogelijkheden, voordat je een woning gaat zoeken. Je kunt een eerste vrijblijvende intakegesprek aanvragen bij je bank of bij een onafhankelijk hypotheekadviseur.

 

2. Maak op Funda een zoekprofiel aan, zodat je dagelijks op de hoogte wordt gebracht van het woningaanbod. Ook kan je bij een makelaar je zoekprofiel achterlaten, dan ben je misschien nog eerder op de hoogte van het aanbod.

 

3. De volgende stap is dat je een bezichtiging gaat aanvragen bij de makelaar die de woning in verkoop heeft. Vind je de woning leuk, dan kan je een bod uitbrengen. Doe dit schriftelijk, dan ontstaat er nooit onduidelijkheid.

 

4. Doe dit bod altijd onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden, zoals het verkrijgen van een financiering. Deze moet namelijk nog worden goedgekeurd door je geldverstrekker. Als je de bouwtechnische staat niet vertrouwt, kan je een bouwkundig rapport aanvragen. Neem hier dan dus ook een ontbindende voorwaarde voor op. 

 

5. De koopakte wordt opgemaakt en ondertekend, zodra jouw bod is geaccepteerd. De hypotheekadviseur gaat er dan verder mee aan de slag om daadwerkelijk een hypotheek te krijgen. Hier zijn altijd kosten aan verbonden. Vraag vooraf hoe hoog deze kosten zijn, zodat je daar rekening mee kan houden.

 

6. Als alles rond is gaat de notaris zorgen voor een eigendomsoverdracht op de datum die je vooraf met de verkoper overeen bent gekomen. Dit staat ook in de koopovereenkomst.

 

7. Zodra je de eigendomsakte hebt ondertekend bij de notaris, ben je de nieuwe eigenaar en krijg je de sleutels van jouw nieuwe huis!

 

Belangrijke stappen dus voor de aankoop van jouw meest kostbare bezit! Als je verder nog vragen hebt, neem gerust vrijblijvend contact met mij op.