Wat zijn de ‘kosten koper’?

Vaak zie je achter de vraagprijs van een huis ‘k.k.’ staan. Dit staat voor ‘kosten koper’. Maar waar bestaan deze kosten voor de koper allemaal uit?

  1. Voor particuliere kopers bestaan de kosten koper uit 2% overdrachtsbelasting. Dit betekent dat je 2% van de koopsom van het huis dat je hebt gekocht betaalt aan de fiscus. 
  2. Daarnaast bestaan de kosten uit de notariskosten voor het opmaken van de eigendomsakte en, als je een hypotheek nodig hebt, de hypotheekakte. 
  3. Ook betaal je een afsluitprovisie voor de hypotheekbemiddeling. Dit is de vergoeding die de hypotheekadviseur in rekening brengt als de hypotheek verstrekt is. 
  4. Tot slot, bestaan de kosten koper ook voor een deel uit taxatiekosten. Vaak wil de geldverstrekker een onafhankelijk taxatierapport om inzicht te krijgen in de kwaliteit en de waarde van de woning. De geldverstrekker bepaalt aan de hand van de waarde in het taxatierapport de maximale lening die verstrekt wordt.   

In totaal komen de kosten koper ongeveer uit op 4% van de koopsom. Deze kosten kan je niet meefinancieren en zal je dus met jouw eigen geld moeten betalen. Hier komt nog ongeveer 1% bij als je een aankoopmakelaar in de arm neemt en er een bouwkundige keuring nodig is. Dit blijft een schatting, omdat de vaste kosten alleen uit de 2% overdrachtsbelasting bestaan. De overige kosten zijn afhankelijk van wat de opdrachtnemer rekent voor de diensten waar jij gebruik van maakt. Uit ervaring weet ik dat je in de meeste gevallen van 4% tot 5% van de koopsom uit kunt gaan aan totale kosten. Kortom, het is dus belangrijk om rekening te houden met de kosten koper, als je van plan bent om een huis te kopen!