Maak je tuin verkoopklaar

De tuin is het visitekaartje van je woning. Ook bij een bezichtiging zijn het de voorgevel en de tuin die als eerste in het oog springen!

Dit vinden kopers vaak belangrijk aan een tuin:

  1. Zon. Zorg voor zonnige plekjes in de tuin. Zelfs als je een tuin op het noorden hebt. Kijk hoe je de zon zo lang mogelijk achter in de tuin kunt houden. Let dus met de beplanting op waar je wat zet. 
  2. Ruimte. Zet je tuin niet te vol. Zorg dat je zo ver mogelijk zicht hebt in de tuin. 
  3. Privacy. Zorg voor beschutte plekjes waar niemand je ziet.
  4. Veiligheid. Niet alleen tegen inbraak, maar denk ook aan de kinderen. Kunnen die veilig spelen? Voor ouderen is het belangrijk dat er niet te veel drempels of trapjes zijn. 
  5. Welk type tuin je ook kiest, zorg dat het er verzorgd uitziet!

Hoe de tuin eruitziet en hoe het onderhouden is, spelen dus een belangrijke rol. In elk jaargetij heeft de tuin aandacht nodig. Wat je in de verschillende jaargetijden kunt doen om ervoor te zorgen dat je tuin er tiptop uitziet? Hovenier Hyltje Bosma uit Makkum heeft het antwoord:

Lente: De belangrijkste periode om de borders grondig onkruidvrij te maken. Dit om verdere verspreiding van de zaden te voorkomen. Zo heb je er de rest van het jaar minder werk van. 

Zomer: Pas goed op je gazon. Maai het niet te kort om verbranding te voorkomen. Daarnaast is het beter om tweemaal per week flink te sproeien, dan iedere dag een beetje.

Herfst: De bladeren vallen van de bomen. Zorg dat je gazon schoon blijft, maar laat de bladeren in de borders liggen. Hier zijn de egels je dankbaar voor en daarnaast is het goede compost voor je tuin. 

Winter: Plant in november tot en met januari de bloembollen/knollen. Het is belangrijk dat deze op de juiste diepte worden geplant, zo kun je in het voorjaar genieten van een bloeiende tuin. 

Veel succes met het uitvoeren van deze tips en vergeet vooral niet te genieten van het eindresultaat!